neděle 5. dubna 2009

B. Hussein O. v Praze

DEN PRVNÍ

18:31 - Air Force One, letadlo převážející prezidenta Spojených států, dosedlo na letiště v Ruzyni.


18:42 - prezident USA Barack Obama dokončil potřebu a vystoupil z letadla, aby se přivítal s prezidentem Václavem Klausem.


18:49 - kolona s prezidentem Barackem Obamou vyrazila ulicí Drnovského, dále ulicí Leteckou a následně zahnula na Evropskou třídu. Odtud pokračovala zhruba 6 km, až zahnula doprava do ulice Gymnasijní a dále ulicí Pevnostní až ke křižovatce s Patočkovou. Odtud ulicí U Brusnice do ulice Jelení a dále ulicí Mariánské hradby. Z ulice Mariánské hradby vjela kolona do ulice Chotkova, z níž pokračovala kolem Chotkových sadů do ulice U Bruských kasáren. Následně zahnula na nábřeží Edvarda Beneše a odtud až na Štefánikův most, za nímž zahnula do ulice Revoluční a odtud do hotelu Hilton. Detailnější popis cesty si můžete přečíst na adrese http://aktualne.centrum.cz/domaci/obama-v-praze/clanek.phtml?id=633846.


19:46 - Hillary Clinton vyrazila na Malou Stranu. Podle neoficiálních informací se má sejít s Karlem Schwarzenbergem a Václavem Havlem v Hospodě U Bobra. Podle ještě méně oficiálních informací má být Clintonová pohoštěna tradiční malostranskou klobásou s chlupatým knedlíkem, popíjet se má studená dvanáctka. Podle ČTK půjde o desítku (zda teplou či studenou, zdroj neuvádí).

21:51 - Barack Obama je stále v hotelu Hilton, přestože se spekulovalo o tom, že si nejmocnější pár světa vyrazí na romantickou večeři někam do centra Prahy. Ovšem zatím se nezdá, že by se Obamovi chystali ven nebo kamkoli jinam.


23:10 - v Brně se objevil dav demonstrantů. Proč? To nikdo netuší.

DEN DRUHÝ

6:41 - Barack Obama se probudil. Podrobnosti přineseme vzápětí.

7:02 - na Hradčanském náměstí začne již za 3 hodiny Obamův projev. Na místě se scházejí první diváci a probouzejí se první bezdomovci. Jiří Paroubek přišel zabrat místa do VIP sekce.

8:14 - Hradčanské náměstí je již téměř plné. Panuje veselá, až žoviální nálada. Někde v davu je i dechová kapela, která baví okolo stojící diváky pochodovými písněmi. Na ochozu Arcibiskupského paláce lze spatřit skupinu ostřelovačů, která si užívá výhled na Prahu.

8:50 - na Pražský hrad konečně přijíždí kolona s Barackem Obamou. Vojáci stojí v pozoru, hudba Hradní stráže hraje Back in Black od AC/DC. Obama se vítá s Václavem Klausem, Klaus mu daruje svou knihu Zelená nebo modrá planeta?. Michelle Obamová dostává od Livie Klausové fíkus.

10:36 - Obama přednáší svůj dlouho očekávaný projev. Několik lidí z publika, pravděpodobně následkem dlouhého stání, usnulo.

10:40 - Barack Obama hovoří.

10:47 - Barack Obama stále hovoří.

10:59 - Barack Obama domluvil.

11:16 - Obama míří do Kongresového centra. Jeho žena Michelle se chystá na prohlídku Židovského města. Podívá se na hřbitov, do chladírny těl a nejspíš i na pitevnu. Následně si s Livií Klausovou dá dortík v kavárně U Žida.

11:23 - prezident Obama se převlékl do tepláků a vyrazil na neformální summit EU-USA.

13:11 - Pěvecký sbor dětí ze školy pro zrakově postižené se měl možnost vidět s první dámou USA. Podle vyjádření jedné z členkyň tanečního spolku ze školy pro těžké alergiky a astmatiky, který následně vystoupil, Michelle Obamová svým kostýmkem doslova "všem vyrazila dech". Na závěr programu vystoupil recitační sbor školy pro zaostalé a debilní děti, jež nacvičil Höderlinovu báseň Hyperion.

15:31 - tisková konference summitu EU-USA se nesla v uvolněném duchu. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ocenil neformální přístup pořadatelské země, když na adresu Mirka Topolánka prohlásil: "Smrdí.". Francouzský prezident Nicolas Sarkozy poplácal německou kancléřku Angelu Merkelovou po hlavě a Barack Obama se poškrábal v rozkroku.

16:04 - delegace pomalu opouštějí Kongresové centrum a míří na letiště. Bulharská delegace míří na nádraží.

16:24 - policie uzavřela centrum Brna. Proč? Nikdo nemá tušení.

(v tomto článku byly uraženy následující osoby či skupiny osob, v abecedním pořadí: Barroso, José Manuel; bezdomovci; Clintonová, Hillary; Česká televize; ČTK; diváci Obamova projevu; Havel, Václav; Höderlin, Friedrich; Hradní stráž; Klaus, Václav; Klausová, Livia; Merkelová, Angela; Obama, Barack; Obamová, Michelle; obyvatelé města Brna; obyvatelé Malé Strany; obyvatelé města Prahy; Paroubek, Jiří; Sarkozy, Nicolas; Schwarzenberg, Karel; slepé, alergické, astmatické, zaostalé a debilní děti; Topolánek, Mirek; Židé; a Bulhaři)

Žádné komentáře:

Okomentovat