pátek 24. dubna 2009

KKK na UK

Tak si říkám, proč UK zakázalo seminář s Davidem Dukem, představitelem Ku Klux Klanu?
Jasně - že si neonacisti Duka pozvou, aby se s ním družili, je voser. Že se Duke bude cpát do médií a tvářit se nevinně a snad i uraženě, to je další voser.
Ale proč UK zakáže jedinou událost, která by mohla alespoň trochu narušit jednosměrné ideologické působení, bytostné pro extrémistické skupiny, a dotlačit Duka k dialogu?
Čeho se UK bojí? Argument, že představitel rasistické organizace nemá co dělat na akademické půde, je na první pohled smysluplný, ovšem v základě je to blbost.
Jedna věc je přednáška propagující rasismus, ale jiná věc je nechat rasistu, aby musel svoje názory obhájit. A neměla by nejvíc ze všech institucí právě UK být tou, která nadevše staví myšlení bez předsudků, myšlení směřující k pravdě, jehož jedinou podstatnou charakteristikou je právě ochota k dialogu?
Ideologický a etický základ naší společnosti se musí chránit, prosazovat, obhajovat. Ovšem silově prosazovat svoje vidění světa s tím, že naše pozice se rozumí sama sebou a že svoje názory nemusíme nikomu vysvětlovat ani je vystavovat kritice, to směřuje k totalitě.
Jestli jsem podle představitelů UK jako společnost už natolik vyzrálí, že známe všechny podoby zla a dospěli jsme do stavu vrcholného dobra a spravedlnosti, pak je tahle UK i celá naše společnost mnohem víc v prdeli, než jsem si myslel.
A jestli je na rozdíl od UK David Duke ochoten k dialogu (i když věřím, že právě v dialogu by se nakonec projevila jeho neochota k dialogu), pak je v určitém ohledu zkrátka lepší než pánové na UK. A zrovna v tom ohledu, na kterém by jim mělo záležet nejvíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat