pátek 29. května 2009

Mé meoáry

V Nakladatelství Petra Rezková v edici Perly sviním dnes vychází mé třísvazkové memoáry nazvané "Mé třísvazkové memoáry". Jak název napovídá, jedná se o autobiografii, rozdělenou do tří knih. Stylisticky jde o kombinaci moderních, postmoderních a tradičních postupů.

Z původně plánovaných šesti knih jsem nakonec přistoupil ke čtenářsky vstřícnější variantě knih tří, jež nesou názvy "Dny rašení", "Dny pučení" a "Dny vysemenění". Dílo se plně soustředí na mě samého, totiž na komplexní zachycení mých pocitů a dojmů z poznávání a vrůstání do světa, přestože plná hloubka mých pocitů by jistě vydala na opus neskonale delší.

Filosoficky i literárně nejhlubší je bezesporu prostřední část, jež popisuje bouřlivé a takřka revoluční období mezi devátým a desátým rokem života. Kromě kapitol "Mnozí ekzémové", "Prodlužování procházek" a "Kajícně vločky se Salkem jíme" obsahuje také spirální úvahu, vyvolanou událostí mého pořezání okrajem papíru. V této úvaze se téměř dotýkám samé bytostné podstaty bolesti, prostorovosti a barevných nátěrů panelových domů.

Jako leitmotiv se celými Memoáry prolínají úvahy o smíchovských plotech, které dovádí k dokonalosti Proustem pouze nesměle načrtnuté a v zásadě ještě juvenilní proudy myšlenek z Hledání ztraceného čas. Ovšem aluzivní hru tohoto motivu si může plně vychutnat jen někdo, kdo vyrůstal Na Hřebenkách, má encyklopedické znalosti Thomase Bernharda (života i díla) a byl pokousán Latimérií podivnou.

(Kniha Štěpána Pudláka "Mé třísvazkové memoáry" vychází v Nakladatelství Petra Rezková, edice Perly sviním, trojdílné vydání (428, 366, resp. 552 stran), cena 2599 Kč, při objednávkách nad deset kusů plastová záložka ve tvaru bobra jako dárek)

Žádné komentáře:

Okomentovat